De 7 chakra's

Chakra’s zijn de zenuwknooppunten tussen het staartbeen en de kruin van de mens. Vertaald betekent chakra een rad of een wiel, waarbij het wiel niet te sterk aangedraaid moet zijn, maar ook niet te los moet zitten. Wanneer deze wielen in balans zijn, functioneren de lichaam en de geest in een positieve flow. Alle chakra’s zijn verbonden met de ziel en vertegenwoordigen een kwaliteit van de mens. De chakra’s worden vaak als lotusbloem weergegeven, omdat de energie zich bevindt in de onderste chakra en via de kanalen wordt doorgegeven aan de kruinchakra. Bewustwording, educatie en zelfontplooiing werken bevorderend op het openen van de chakra’s.

Muladhara – wortelchakra

De eerste chakra is de wortelchakra en staat voor de verbinding met de aarde. De rode kleur symboliseert de connectie met de aarde en staat voor passie, energie en warmte. Dicht bij het stuitje, in onze bekkenbodem bevindt de eerste chakra zich en ligt dus bij onze wortels. Hierdoor is de aardse en grondse connectie met de mens verweven. Dit wortelchakra staat voor de gronding in ons leven. Muladhara heeft te maken met de botten, organen en spieren en vormt de basis van het lichaam. Indien dit chakra ontplooid is, is er een gevoel van veiligheid en gronding aanwezig, dit kan resulteren in zekerheid en vertrouwen.

Svadhistana – sacraal chakra

De tweede chakra is de sacraal chakra en staat voor inspiratie en genieten. Ter hoogte van het heiligbeen bevindt de chakra zich en wordt verbonden met de blaas, geslachtsorganen en nieren. Creativiteit, emoties uiten en het onderhouden van relaties zijn gerelateerd aan de sacraal chakra. De term Just go with the flow hoort hier bij. Het verwisselen van perspectief en de schoonheid in de kleine dingen zien zijn de kenmerken van de chakra. De chakra staat voor de dankbaarheid en blijdschap voor de dingen in het leven die ons vreugde brengen. De oranje kleur symboliseert de positieve houding en zou de ziel reinigen van negativiteit

Manipura – zonnevlecht/navelchakra

De derde chakra staat voor verantwoording nemen en zelfwaardering. Risico’s nemen, energie, blijdschap, vreugde en zelfvertrouwen zijn kernwoorden die bij dit chakra passen. Charisma en leiderschap worden ook regelmatig in relatie tot dit chakra genoemd. De navel wordt ook wel het punt genoemd om energie op te slaan en staat in verbintenis met de maag, lever, dunne darm en milt. De navelchakra heeft invloed op de spijsvertering. De gele kleur staat voor de innerlijke energie en jezelf centraal stellen.

Anahata – hartchakra

De vierde chakra staat voor passie, vertrouwen liefde voor jezelf en anderen. Deze chakra ligt bij het hart en staat voor onvoorwaardelijke liefde. De groene kleur weerspiegelt een good feeling en geborgenheid. De ademhaling, bloedsomloop en het hart laten de (dis)balans van dit chakra zien. Het liefhebben van de ander, natuur en alle materie om je heen staan centraal. De emotionele intelligentie en zelfrespect zijn belangrijke waarden bij de hartchakra. Daarnaast staan je eigen kracht en het waarmaken van je idealen in verbintenis met deze vierde chakra. De eerder benoemde chakra’s worden verbonden via de hartchakra met de bovenste drie chakra. Hierdoor zijn de menselijke instincten gekoppeld aan het menselijk bewustzijn.

Vishuddha – keelchakra

De vijfde chakra is de keelchakra. Deze staat voor communicatie, expressie en uitleg geven. Waarheid, educatie en overtuiging zijn de kernwoorden die bij de vijfde chakra passen. De chakra zorgt voor verbondenheid met jezelf en anderen. De chakra bevindt zich bij de nekwervels en bij de schildklier. Het is belangrijk dat jij als persoon iets van jezelf laat horen. Dit kan door middel van zang, spraak en geluiden. De helderblauwe kleur staat voor uiting van jezelf.

Ajna – derde oog

De zesde chakra wordt ook wel het derde oog genoemd. De chakra staat voor de intuïtie binnen jezelf, concentratie en bewustzijn. Ajna is vertaald ‘’weten.’’ Hierbij wordt bedoeld dat het geweten een grotere invloed heeft in het leven van de mens en de keuzes die hij/zij maakt. Het bewustzijn met de invloed van de eigen intuïtie zorgt voor de verbinding met de spirituele niet-aardse wereld. Intelligentie en zelfkennis horen bij de zesde chakra. Wanneer deze chakra niet in balans is, kan men egoïstisch optreden of angsten ervaren. De balans van het derde oog zou zorgen voor een vrij gevoel.

Sahasrara – kruinchakra

De zevende chakra staat voor verbinding met de kosmische wereld. De kleur is wit/violet en heeft als symbool een lotusbloem. Verlichting en de spirituele kracht zorgen voor een hogere mate van bewustzijn. Vrede, balans en harmonie creëren een leven vol geluk en zorgen voor de ontwikkeling van de grote ziel. De chakra bevindt zich in de kruin en laat de energie door je gehele lichaam stromen. Eenheid, energie en optimale zelfontplooiing zijn de kernwaarden bij de kruinchakra

Terug naar blog