De geheimen van wierook

Het branden van wierook is zo oud als wij mensen. Het wordt al eeuwenlang gebruikt om liefde voor het universum uit te drukken en om pantheons van goden te eren. De geur van wierookrook verandert onmiddellijk de sfeer en het aroma in een ruimte. Terwijl je het ruikt, stelt het je meteen op je gemak. Met de heilige rook van deze wierookkegels tover je je kamer binnen enkele seconden om in een rituele, gebeds- of rustgevende omgeving. Bovendien wordt aangenomen dat het branden van wierookkegels obstakels en gevaren wegneemt en je wensen vervult. Blijf lezen om meer interessante feiten over wierookkegels te weten te komen.

 

Wat zijn wierookkegels?

Wierookkegels zijn samengeperst hout in combinatie met aarde en bloemen/specerijen, die bij verbranding geurige aroma's vrijgeven. De geur kan van alles zijn, van sandelhout tot jasmijn tot rode rozen.

Volgens de archieven waren het de Egyptenaren die de eerste wierook ooit gebruikten tijdens de Vijfde Dynastie (2345-2494 v.Chr.). Het woord "wierook" betekent letterlijk "branden" in het Latijn. In het oude Egypte brandden priesters wierook in heilige ceremonies die voorbehouden waren aan heilige tempels. Nu wordt wierook in sommige Aziatische landen zoals Nepal, India, Pakistan en Bangladesh "Agarbatti" of "Dhoop" genoemd.

 

Wierookkegels Ingrediënten

Wierookkegels werden traditioneel gemaakt met behulp van ayurvedische principes waarbij de belangrijkste ingrediënten in vijf verschillende categorieën werden ingedeeld;

Ether: Fruit (voorbeeld - steranijs)

Water: stengels en takken (voorbeeld - wierook)

Aarde: Wortels (voorbeeld - kurkuma)

Vuur: bloemen (voorbeeld - kruidnagel)

Lucht: Bladeren (voorbeeld - patchouli)

Tegenwoordig zijn wierookkegels meestal gemaakt van een aromatisch geparfumeerd materiaal en een brandbaar bindmateriaal waardoor de kegels kunnen branden en rook kunnen produceren. De specifieke ingrediënten in wierookkegels tussen regio's en fabrikanten kunnen verschillen. Juist daarom vinden wij het belangrijk om research te doen naar kwaliteit.

De aromatische materialen in wierookkegels zijn typisch plantaardig - ze kunnen een verscheidenheid aan harsen, bladen, bloemen, zaden en wortels bevatten. Enkele specifieke voorbeelden van aromatische ingrediënten zijn:

Jasmijn

Rode Roos

Osmanthus

Sandelhout

Lavendel

Ondertussen kan het brandbare bindmateriaal in wierookkegels ook variëren. Meestal bevat het houtskool of houtpoeders. Wij gebruiken 100% natuurlijke ingrediënten in onze wierookkegels.  

De geparfumeerde ingrediënten in wierook worden typisch masala genoemd. Je zou de term kunnen associëren met koken, maar het betekent simpelweg een mengsel van gemalen ingrediënten.

 

Hoe worden wierookkegels gemaakt?

Alles in wierookkegels is van 100% natuurlijke materialen. Meestal wordt het zaagsel van machilushout vermalen tot een pasta met houtskool en geurende oliën. De pasta wordt vervolgens samengeperst met het hout in de vorm van een kegel.

 

Voordelen van het branden van wierookkegels

Al eeuwenlang worden wierookkegels gebruikt in spirituele en religieuze rituelen in culturen over de hele wereld. Hoewel er beperkt onderzoek is naar de gezondheidsvoordelen, hebben we nog steeds genoeg redenen om wierookkegels te gebruiken. Hieronder staan ​​de top 10 bovennatuurlijke voordelen van wierookkegels opgesomd.

 

1. Meditatie

Er wordt aangenomen dat het branden van wierookkegels iemands aandacht verdiept en spirituele focus verheft bij het beoefenen van meditatie. De geur van wierook maakt gebruik van je spirituele connecties en kalmeert je geest, waardoor de ruimte voor innerlijke en uiterlijke reizen wordt gereinigd. Wierookkegels worden vaak gebruikt als premeditatieritueel aan het begin van de sessie. Sandelhout geurende wierookkegels worden vaak gebruikt voor meditatie. U kunt echter degene kiezen die het beste bij u past.

 

2. Zuivert lucht

U kunt wierookkegels gebruiken om uw huis te zuiveren, aangezien bepaalde bloemenwierook prachtige luchtzuiveraars zijn. Het is ook een snelle methode om ongewenste geuren in je kamer kwijt te raken. Het gebruik van wierookkegels geeft je een fris reinigend gevoel en geeft een gevoel van een nieuw begin. Omdat sommige bloemenwierook antibacteriële eigenschappen heeft, kun je het ook gebruiken om diverse ziekteverwekkende bacteriën uit de lucht te verwijderen.

 

3. Vrijgevigheid en opmerkzaamheid

Het prikkelen van de zintuigen is een geweldige manier om met het moment bezig te zijn. Wierook kan je helpen om jezelf te centreren. Met wierookkegels kun je eenvoudig goed karma creëren zonder er iets voor terug te verwachten. Steek wat wierookkegels aan en laat de geur door je lichaam en geest stromen. De heilige rook voert ons mee op de natuurlijke stroom van het leven.

 

4. Ontspanning

Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde geuren, met name geuren als wierook, sandelhout en cederhout, een kalmerend effect hebben op ons zenuwstelsel en zowel onze geest als ons lichaam ontspannen. Steek wat wierookkegels aan, kruip op de bank en geniet van het lezen van je favoriete boek met een warme kop thee.

 

5. Verminder stress en angst

Volgens de studies vermindert een stap omhoog van ontspannende, brandende wierookkegels lichaamsactiviteiten, waaronder je hartslag en ademhaling. Bovendien moedigt de geur van wierookkegels, met name van sandelhout, lavendel en rozemarijn, je geest aan om te stoppen met piekeren en rennen voor dingen.

 

6. Spiritualiteit

We zien wierookkegels vooral in religieuze en spirituele omgevingen over de hele wereld. Bijna alle inheemse culturen en religies - inclusief het hindoeïsme, het boeddhisme en het christendom - geloven dat het branden van wierookkegels gebeden rechtstreeks naar Spirit stuurt. Kortom, het branden van wierookkegels fungeert als een doorgang naar spiritualiteit.

 

7. Stimuleer creativiteit

Bepaalde wierookgeuren helpen je creativiteit te stimuleren en de geestelijke gezondheid te verbeteren. Wierook op basis van aloëhout, zoals citroengras, citrusgeuren, geranium en ylang-ylang, wordt verondersteld de focus te vergroten en ook de concentratie te verbeteren. Brand wierookkegels tijdens het werken of studeren, omdat het minder opdringerig is dan het afspelen van muziek op de achtergrond.

 

8. Helpt bij het slapen

Slapeloosheid is een toenemende aandoening in de moderne tijd. Aangezien bepaalde wierook, vooral die gemaakt met lavendel, vetiver en kamille, wordt geassocieerd met slaaphulp, kan het u helpen in slaap te vallen. Deze wierookkegels zorgen voor rust in een drukke geest. Bovendien is het veel veiliger dan een kaars met open vlam te gebruiken.

 

9. Yogapraktijk

De geur van wierookkegels creëert de juiste aromatische sfeer die je helpt je energie te stimuleren en gefocust te blijven op je training. Als je een natuurlijke en gezonde activiteit doet, zoals yoga en meditatie, wil je absoluut alles wat kunstmatig en giftig is, vermijden. Het branden van wierookkegels helpt bij het blokkeren van geuren tijdens je beoefening.

 

10. Medicinaal gebruik

Het effect van zoete aroma's geproduceerd door wierookrook maakt naar verluidt gezonde hormonen vrij, zoals serotonine in de hersenen. Serotonine is een natuurlijke stemmingsstabilisator die helpt bij slapen, eten en spijsvertering. Het is ook verantwoordelijk voor het verminderen van depressie, hoofdpijn en angst.

 

Hoe wierookkegels branden?

Om wierookkegels te kunnen branden, moet je ze eerst voorzichtig aansteken. Je zou een aansteker of een lucifer gebruiken om de punt van de wierookkegel aan te steken. Zodra de wierook is ontstoken, blaas je deze zachtjes uit om de vlam te doven. De wierook gaat dan gloeien en langzaam geurende rook produceren.

De brandtijd van een wierookkegels varieert tussen de lengte en dikte. Een gemiddeld wierookkegel gaat tussen de 8 en 12 minuten mee. Als de wierook is opgebrand, dooft deze vanzelf uit.

Omdat wierookkegels van nature brandgevaarlijk zijn, moet u overwegen om een ​​wierookbrander/wierookhouder te gebruiken bij het branden van wierook. Een wierookbrander helpt de brandende wierook en de as erin te houden. Overweeg altijd om de wierookbrander op een vuurvaste ondergrond te plaatsen en laat deze nooit onbeheerd achter.

 

Als laatste

Wierookkegels bestaan ​​al eeuwen en worden voor verschillende doeleinden gebruikt, waaronder religieuze en culturele praktijken, het neutraliseren van geuren en kalmte. De meeste wierookkegels zijn meestal plantaardig, wat het een aromatische geur geeft. Aangezien het branden van wierook wereldwijd een heilige religieuze praktijk is, zorg ervoor dat je het met respect behandelt. Houd er bij het branden van wierookkegels rekening mee dat u veiligheidsmaatregelen moet nemen om brandgevaar te minimaliseren.

U kunt wierookkegels of accessoires kopen bij Zendro. We bieden een verscheidenheid aan waardevolle wierookkegels van hoge kwaliteit die geluk, vrede en voorspoed kunnen brengen in je dagelijks leven. Onze wierookkegels zijn volledig handgemaakt volgens het eeuwenoude Tibetaanse systeem. Ook hebben we een breed assortiment aan houders

Terug naar blog